zaterdag 16 februari 2008

Tiramisucake

Op algemeen verzoek en ook omdat het eigenlijk heel lekker is en zeker niet moeilijk om te maken: hét recept van de tiramisucake voor kleinebroers verjaardag (en enkele eerdere gelegenheden).

Alle eer gaat echter naar Libelle, waaruit ik het recept enkele jaren geleden haalde.

voor een springvorm van 20cm

250g boudoirs verkruimeld
60ml gesmolten boter
30ml sterke koffie
230g platte kaas
230g mascarpone
210g fijne suiker
40ml koffielikeur (ik gebruik Baileys)
2 eieren
35g vloeiende bloem
gesmolten chocolade om af te werken

- Vermeng de verkruimelde boudoirs met de gesmolten boter en de koffie.
- Druk het mengsel in de springvorm zodat de hele bodem bedekt is.
- Zet een uurtje in de koelkast.
- Klop de plattekaas en de mascarpone luchtig op met de suiker en de koffielikeur.
- Voeg er de eieren en de bloem aan toe. Roer goed glad.
- Haal de springvorm uit de koelkast en schep de kaascrème op de koekjesbodem.
- Bak 40 tot 45 minuten op 175°C.
- Laat de cake afkoelen in de oven.
- Zet hem daarna nog minstens 3 uur in de koelkast.
- Snij het gebak in punten en schep over elke portie warme chocoladesaus

Nota van mezelf:
- de koekjesbodem goed aandrukken, eventueel met een pureestamper
- het kaasmengsel lang genoeg opkloppen (hoe langer, hoe luchtiger de cake)
- ik maak hem de dag tevoren en laat hem een hele nacht afkoelen in de koelkast
- ook héél lekker met speculaasijs!

Geen opmerkingen: