zaterdag 8 maart 2008

Vrouwendag

Ok, het is vrouwendag. En ok, vrouw-zijn mag wel eens uitgebreid gevierd worden, dus waarom niet vandaag, zou men zo denken.

Wel, ik vind dat er niet veel te vieren is, eigenlijk feitelijk.

Hoeveel vrouwen zijn er niet die in mensonwaardige omstandigheden gedwongen worden hun lichaam te verkopen in ruil voor een aalmoes die amper volstaat om 1 hongerige mond te voeden, laat staan de 10-koppige familie duizenden kilometer verder?
Hoeveel vrouwen zijn er niet die voor de buitenwereld perfect gelukkig zijn, maar in de zomer altijd lange mouwen dragen of rolkraagtruien om toch maar die blauwe plekken of wurgstrepen te verbergen van hun oh-zo-lieve man die toch maar alleen even een slecht moment had en het zo allemaal niet bedoelde?
Hoeveel vrouwen worden er niet gedood, verkracht of mishandeld gewoon omdat ze vrouw zijn?

En ja, de situatie van vrouwen is de afgelopen decennia alsmaar verbeterd. We hebben stemrecht, mogen onderwijs volgen, kiezen zelf wanneer we zwanger willen worden en ga zo maar verder. Misschien is dat dan wel hetgeen we moeten vieren op deze vrouwendag.

Want als het echt gaat over de positie van de vrouw in de wereld, vind ik dat er toch nog heel wat meer werk aan de winkel is.

Geen opmerkingen: