zondag 28 december 2008

Ruggebraad met graanmosterd en pancetta


voor 6 personen:
een ruggebraad (varken) van ongeveer 800 gram
150g à 200g pancetta, in sneetjes
graanmosterd (ik kocht gewoon het huismerk van GB/Carrefour)
wat olijfolie, peper en zout

(indien je het gebraad graag met wat saus serveert, moet je een grote eetlepel graanmosterd apart houden en een klein potje room van een 25cl ongeveer)

Braad het gebraad kort rondom aan in een scheut olijfolie, schroei alle kanten goed dicht.
Kruid met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smeer de onderkant van het gebraad in met graanmosterd en bekleed met pancetta.
Leg het gebraad met die onderkant in een met olijfolie ingesmeerde braadslee.
Smeer nu de rest van het gebraad in met de graanmosterd en bekleed daarna verder met de pancetta, totdat het gehele gebraad is ingepakt.
Schuif de braadslee in de oven en bak gedurende 35 à 40 minuten in de oven.
(Als je merkt dat de pancetta te hard begint te bakken of uitdrogen, kan je een stuk aluminiumfolie bovenop het gebraad leggen, zo bakt het gebraad wel verder, zonder dat de bovenkant uitdroogt of verbrand.)
Haal het gebraad uit de oven, laat rusten op een schotel, afgedekt met aluminiumfolie.
Maak ondertussen de aanbaksels in de braadslee los met een beetje water en warm dit op in een pannetje. Voeg een flinke lepel graanmosterd toe, roer goed om en voeg room toe. Roer nog even om tot je een gladde saus bekomt en haal van het vuur.

Serveer met gebakken champignons en denne-appeltjes.

Geen opmerkingen: